Σωστός Φωτισμός

Επίλεξε το Σωστό Φωτισμό για το Σπίτι σου

Όταν κάνουμε σχέδια για τη διακόσμηση του σπιτιού μας, συνήθως ξεχνάμε ένα σημαντικό συστατικό: Το φωτισμό!

Όταν διαμορφωθεί σωστά, ο φωτισμός μπορεί να κάνει ένα σπίτι πιο λειτουργικό, άνετο και φιλόξενο. Ο διαφορετικός φωτισμός δημιουργεί μια διαφορετική ατμόσφαιρα στο κάθε δωμάτιο, ανεβάζοντας την εσωτερική μας διακόσμηση σε άλλο επίπεδο και επηρεάζοντας τη διάθεση, την ενέργεια και την παραγωγικότητά μας!

Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν είναι... από πού να αρχίσεις; Τι είδους φωτισμό θα πρέπει να διαλέξεις για κάθε δωμάτιο του σπιτιού σου; Μην ανησυχείς! Μαζέψαμε για σένα μερικές από τις καλύτερες συμβουλές και ιδέες για το φωτισμό του σπιτιού, για να δημιουργήσεις την ιδανική ατμόσφαιρα σε κάθε δωμάτιο!

Σαλόνι

Για το σαλόνι σου, μπορείς να δοκιμάσεις ένα μεγάλο φωτιστικό οροφής, ή ακόμα και ένα πολυέλαιο, στο κέντρο του δωματίου, ως κύριο φωτισμό. Στη συνέχεια, μπορείς να πειραματιστείς με «φωτισμό έμφασης», όπως φωτιστικά δαπέδου, track lights και ρυθμιστές φωτισμού, για να αναδείξεις συγκεκριμένες περιοχές ή αντικείμενα. Για παράδειγμα, μπορείς να τοποθετήσεις ένα ωραίο φωτιστικό δαπέδου σε μια γωνιά που δεν είναι τόσο φωτεινή, ή μερικά κομψά spot lights που να φωτίζουν ένα έργο τέχνης.

Κουζίνα

Η κουζίνα σου είναι ο χώρος του σπιτιού όπου πραγματικά χρειάζεσαι άφθονο «περιβάλλοντα φωτισμό» (δηλαδή γενικό φωτισμό). Μπορείς να ξεκινήσεις με χωνευτά φωτιστικά και στη συνέχεια να φωτίσεις τους πάγκους σου με LED φωτιστικά που θα τοποθετήσεις στο κάτω μέρος των ντουλαπιών. Η πρόσθεση «φωτισμού εργασίας», όπως μερικών track lights πάνω από το νεροχύτη, είναι επίσης μια πρακτική ιδέα. Αν έχεις kitchen island, μπορείς να το φωτίσεις με ένα κρεμαστό φωτιστικό ή ένα πολυέλαιο.

Τραπεζαρία

Ένα μεγάλο κρεμαστό φωτιστικό ή ένας πολυέλαιος πάνω από το κέντρο του τραπεζιού είναι ο ιδανικός κύριος φωτισμός για την τραπεζαρία σου. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις φωτισμό έμφασης, όπως φωτιστικά δαπέδου ή επιτραπέζια φωτιστικά για τις πιο σκοτεινές γωνιές. Έργα τέχνης και άλλα διακοσμητικά στοιχεία μπορούν να αναδειχθούν χρησιμοποιώντας χωνευτά φωτιστικά ή φωτιστικά τοίχου

Έξτρα συμβουλή: Το χαμηλότερο σημείο του κύριου φωτιστικού πρέπει να είναι σε ύψος τουλάχιστο 70 εκατοστά πάνω από το τραπέζι.

Υπνοδωμάτιο

Η ατμόσφαιρα στο υπνοδωμάτιό σου θα πρέπει να είναι ήρεμη και χαλαρωτική. Γι’ αυτό, πέρα από τον κύριο περιβάλλοντα φωτισμό, που μπορεί να είναι ένα κρεμαστό φωτιστικό, κατά προτίμηση με ρυθμιστή φωτισμού, μπορείς να προσθέσεις χαμηλό φωτισμό. Ένα φωτιστικό τοίχου ή ένα επιτραπέζιο φωτιστικό σε κάθε πλευρά του κρεβατιού είναι ιδανικό για διάβασμα, ενώ μια LED ταινία στην ντουλάπα μπορεί να κάνει τη ζωή σου πιο εύκολη όταν ψάχνεις για την αγαπημένη σου μπλούζα!

Μπάνιο

Το δυνατό φως είναι must στο μπάνιο! Δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις μερικά χωνευτά φωτιστικά για ένα καλό φωτισμό που δεν θα αντανακλάται σε λάθος σημεία, καθώς και φωτισμό εργασίας, όπως φωτιστικά τοίχου, γύρω από τον καθρέφτη, για να φωτίζουν το πρόσωπό σου και να σε διευκολύνουν. Αν έχεις μπανιέρα, μπορείς να προσθέσεις ένα φωτιστικό με ρυθμιστή φωτισμού πάνω από αυτήν.

Έξτρα συμβουλή: Όλα τα φωτιστικά που θα χρησιμοποιηθούν στο μπάνιο πρέπει να είναι αδιάβροχα.

Γραφείο

Ένας συνδυασμός περιβάλλοντος φωτισμού και φωτισμού εργασίας είναι ιδανικός για το γραφείο του σπιτιού. Για παράδειγμα, μπορείς να συνδυάσεις χωνευτά φωτιστικά ή ένα φωτιστικό οροφής με ένα επιτραπέζιο φωτιστικό γραφείου που θα φωτίζει την κύρια επιφάνεια εργασίας σου. Ένα επιτραπέζιο φωτιστικό ή ένα φωτιστικό δαπέδου μπορεί να φωτίσει τις πιο σκοτεινές γωνιές ή ακόμη να αναδείξει τo καθιστικό το γραφείου.

Είσοδος, Διάδρομος και Σκάλες

Ένα κομψό κρεμαστό φωτιστικό κοντά στην πόρτα θα δημιουργήσει μια φιλόξενη ατμόσφαιρα στην είσοδο του σπιτιού, ενώ ένας συνδυασμός φωτιστικών τοίχου θα φωτίσει αποτελεσματικά το διάδρομο και τις σκάλες. Αν έχεις οποιαδήποτε έργα τέχνης να διακοσμούν το χώρο, μια καλή ιδέα είναι να τα αναδείξεις με φωτισμό έμφασης, όπως είναι τα spot lights.

Έξτρα συμβουλή: Φρόντισε να εγκαταστήσεις διακόπτες σε πολλά σημεία για να ενισχύσεις τη λειτουργικότητα του φωτισμού σου.

Επιπλέον Συμβουλές: Θερμοκρασία Χρώματος Λαμπτήρα!

Ένα δωμάτιο δεν χρειάζεται μόνο το σωστό είδος φωτισμού για να είναι λειτουργικό και στιλάτο. Η θερμοκρασία χρώματος παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην ατμόσφαιρα του χώρου!

Θερμό Λευκό Φως

Το θερμό λευκό φως τείνει λίγο προς το κίτρινο και προσθέτει μια ζεστή πινελιά στο χώρο σου. Είναι ιδανικό για υπνοδωμάτια και σαλόνια, όπου θέλεις απλά να χαλαρώσεις και να αισθανθείς άνετα.

Δροσερό Λευκό Φως

Το δροσερό λευκό φως είναι πιο λευκό και ιδανικό για δωμάτια και χώρους όπου χρειάζεσαι συγκέντρωση και ενέργεια, όπως οι κουζίνες και οι καθρέφτες στα μπάνια.

Ψυχρό Φως Ημέρας

Το ψυχρό φως ημέρας είναι ακόμα πιο φωτεινό, σαν μια ηλιόλουστη μέρα! Είναι ιδανικό για χόμπυ και άλλες δραστηριότητες, όπως διάβασμα και DIY projects. Μπορείς επίσης να το χρησιμοποιήσεις σε δωμάτια και χώρους όπου χρειάζεσαι περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια, όπως οι κουζίνες και οι καθρέφτες στα μπάνια.

<