Βασικός οδηγός για το βάψιμο του σπιτιού!

Ο καιρός ανοίγει, το Πάσχα πλησιάζει και ένα φρεσκάρισμα στο σπίτι επιβάλλεται! Πέρα από απαραίτητο για σκοπούς συντήρησης, το βάψιμο είναι μια ευκαιρία να φέρεις ένα αέρα ανανέωσης στο σπίτι σου, που θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τη διάθεσή σου. Αν ακόμη αποφασίσεις να ακολουθήσεις την... DIY οδό (όπου φυσικά είναι εφικτό), μπορείς να εμπλέξεις οικογένεια και φίλους και να μετατρέψεις το όλο project σε μια ευχάριστη και παραγωγική εμπειρία, που θα σας φέρει όλους πιο κοντά!

Διερωτάσαι από πού ν’ αρχίσεις; Γι’ αυτό είμαστε εδώ!

Τι είδους μπογιά θα χρειαστείς;

Κάθε χώρος και κάθε υλικό, θέλει τη δική του μπογιά. Τι εννοούμε; Αν σκοπεύεις να βάψεις τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού, θα πρέπει να προμηθευτείς με μπογιές εσωτερικού χώρου. Αντίστοιχα, οι μπογιές εξωτερικού χώρου, είναι ειδικά φτιαγμένες για τις συνθήκες στις οποίες θα εκτίθενται, όπως για παράδειγμα τη βροχή, τον ήλιο και άλλες καιρικές συνθήκες. Αυτός είναι ο βασικός σου διαχωρισμός.

Απ’ εκεί και πέρα, θα πρέπει να λάβεις υπόψη τι υλικό θέλεις να βάψεις. Άλλη μπογιά θα πάρεις για τους τοίχους, άλλη για μεταλλικές επιφάνειες, άλλη για πλακάκια, και ούτω καθεξής. Ιδιαίτερα αν πρόκειται για ξύλινες επιφάνειες, έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε βερνίκι, μπογιά ξύλου και φυσικά, τα απαραίτητα προϊόντα για τη συντήρησή του.

Αν ψάξεις το θέμα λίγο περισσότερο, θα ανακαλύψεις ακόμη ότι υπάρχουν και μπογιές που είναι πιο κατάλληλες για συγκεκριμένους χώρους. Αν θα βάψεις για παράδειγμα την κουζίνα σου ή το μπάνιο σου, θα προτιμήσεις μπογιές που έχουν φτιαχτεί ειδικά για αυτό το σκοπό και διαθέτουν τις κατάλληλες ιδιότητες, όπως πλενόμενο χρώμα, αντιμουχλικές ιδιότητες κλπ.

Χρειάζεσαι αστάρι εκτός από μπογιά;

Το αστάρι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη αλλά και στη διατήρηση ενός καλού αποτελέσματος όσον αφορά το βάψιμο. Αποτελεί ένα υπόστρωμα, που προετοιμάζει την επιφάνεια για το χρώμα που θέλεις να εφαρμόσεις πάνω σε αυτήν. Αυξάνει την καλυπτικότητα, αλλά και την ανθεκτικότητα της μπογιάς και προστατεύει τόσο την επιφάνεια όσο και το χρώμα από διάφορες «απειλές», όπως είναι η μούχλα, η σκουριά, οι λεκέδες κλπ.

Όπως και με τις μπογιές, κάθε επιφάνεια θέλει το δικό της αστάρι, γι’ αυτό και στην αγορά θα βρεις διάφορα είδη, όπως αστάρι τοίχου, ξύλου, μετάλλου ή πολλαπλών χρήσεων. Θα προσέξεις επίσης ότι ανάλογα με το είδος της μπογιάς– χρώμα διαλυτικού (λαδομπογιά) ή χρώμα νερού – πρέπει να χρησιμοποιήσεις το αντίστοιχο αστάρι.

Πότε δεν θα χρειαστείς αστάρι; Σε επιφάνειες που είναι ήδη βαμμένες, σε καλή κατάσταση, και θα ξαναπεράσετε απλώς το χρώμα.

Ποια εργαλεία πρέπει να έχεις για να στρωθείς στη δουλειά;

Τα πιο βασικά, είναι αυτά που σου έρχονται αμέσως στο μυαλό: Ρολά μπογιατίσματος, πινέλα, δίσκοι μπογιάς και μια σκάλα για τα ψηλά σημεία! Μην ξεχάσεις όμως τα κοντάρια για τα ρολά που θα πάρεις, τα προστατευτικά για τα έπιπλά σου και τη χαρτοταινία για τα σοβατεπί, τις πρίζες και άλλες μικρές λεπτομέρειες. Αν θέλεις να μπεις ακόμη περισσότερο σε βάθος, ρίξε μια ματιά εδώ για περισσότερα εργαλεία!

Μικρές συμβουλές που θα σε γλυτώσουν από μπελάδες και ταλαιπωρία

  1. Καθάρισε την επιφάνεια καλά, με ένα στεγνό πανί, πριν να ξεκινήσεις το βάψιμο.
  2. Κάνε κινήσεις σε σχήμα W με το ρολό σου, αντί για κινήσεις πάνω-κάτω. Με αυτό τον τρόπο, θα πετύχεις ένα πιο λείο φινίρισμα, χωρίς σημάδια από το ρολό.
  3. Θυμήσου ότι πρέπει πάντα να κλείνεις πολύ καλά τα δοχεία μπογιάς πριν τα φυλάξεις.
  4. Για να μην στεγνώσουν τα πινέλα και τα ρολά μπογιατίσματος όταν δεν τα χρησιμοποιείς, τοποθέτησέ τα σε ένα κουβά και κάλυψέ τα με ένα νωπό ύφασμα.
<