Κάνει κρύο καιρός για… ξυλόσομπα

Καταπολέμησε το κρύο στο σπίτι σου, εύκολα και οικονομικά

Τώρα που πλησιάζει ο χειμώνας, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να απολαμβάνεις όμορφες στιγμές σε ένα ζεστό και άνετο σπίτι.

Πώς όμως διασφαλίζεις αυτή την πολυπόθητη θαλπωρή; Κεντρική θέρμανση; Κλιματιστικό; Σόμπα γκαζιού; Οι επιλογές είναι πολλές… και μερικές, είναι και πολυέξοδες. Ίσως ήρθε η ώρα να εξετάσεις και μια εναλλακτική λύση που να είναι πιο κοντά στα δικά σου δεδομένα!

Η ξυλόσομπα κάνει πλέον μεγάλο comeback ανά το παγκόσμιο και ίσως αποτελεί την ιδανική επιλογή που θα ζεστάνει το χώρο σου αποτελεσματικά, χωρίς να σου κοστίσει ακριβά.

Μια τέτοια απόφαση όμως… θέλει σκέψη. Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα πολλά και διάφορα πλεονεκτήματά της.

Υψηλή απόδοση σε προσιτή τιμή.

Η ξυλόσομπα καίει λιγότερα ξύλα από το τζάκι ενώ η απόδοσή της σε ζέστη είναι σαφώς μεγαλύτερη από πολλά άλλα είδη θέρμανσης, χωρίς να καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο ή γκάζι. Αν μάλιστα έχεις δικά σου ξύλα από κλαδέματα, το κόστος – χωρίς την αρχική αγορά – μπορεί να είναι και €0!

Γρήγορη μεταφορά της θερμότητας.

Οι ξυλόσομπες έχουν την ιδιότητα να μεταφέρουν τη θερμότητα πολύ γρήγορα στο χώρο, καθώς τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένες – συνήθως μαντέμι ή ατσάλι- απορροφούν άμεσα την θερμότητα των ξύλων και τη διαχέουν σε όλο το δωμάτιο. Αν αναρωτιέσαι σ’ αυτό το σημείο, για το ποιο υλικό (μαντέμι ή ατσάλι) αποτελεί την καλύτερη επιλογή, αυτό εξαρτάται από τις προσωπικές σου ανάγκες και προτιμήσεις. Η βασική τους διαφορά είναι ότι οι ξυλόσομπες από μαντέμι ζεσταίνουν το χώρο πιο αργά σε σχέση με τις ξυλόσομπες από ατσάλι, αλλά μπορούν να διατηρούν τη θερμοκρασία του χώρου για περισσότερο.

Ευρεία γκάμα επιλογών για κάθε στυλ και σπίτι.

Αν  η ξυλόσομπα φαντάζει ακόμα στο μυαλό σου, ως μια λύση παλιομοδίτικη που δεν έχει θέση σε κανένα μοντέρνο σπίτι, καλό είναι να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου. Οι σύγχρονες ξυλόσομπες αποτελούν πλέον λατρεμένη τάση στη διακόσμηση και έχουν κάνει δυναμικά την επιστροφή τους στις ζωές και στα σπίτια μας. Τα πολλά και διάφορα μοντέλα που υπάρχουν σήμερα μπορούν να ικανοποιήσουν τόσο το γούστο σου, όσο και τις ανάγκες του χώρου σου για θέρμανση, ότι μέγεθος ή αισθητική και να έχει το σπίτι σου.

Εύκολη εγκατάσταση και συντήρηση.

Ακόμα ένα συν για τις ξυλόσομπες είναι ότι δεν χρειάζονται μεγάλη καπνοδόχο, επομένως η εγκατάσταση τους γίνεται εύκολα ακόμα και σε δωμάτια που δεν έχουν την ήδη απαιτούμενη υποδομή. Όσο για την συντήρησή τους, αυτή θα πρέπει να γίνεται περίπου μια φορά το χρόνο, για να μπορούν να ζεσταίνουν το χώρο σου το ίδιο αποτελεσματικά κάθε χειμώνα.

Δημιουργία ατμόσφαιρας.

Η ξυλόσομπα είναι ένα στοιχείο που μπορεί να χαρίσει ζεστασιά και να δημιουργήσει μια cozy ατμόσφαιρα στο χώρο σου! Κάνε το εικόνα… Είναι νύχτα, έξω κάνει κρύο και στο σπίτι μαζεμένη η παρέα απολαμβάνει κόκκινο κρασί, χαλαρή μουσική και ζεστά κάστανα, γύρω απ’ την φωτιά της ξυλόσομπας που σιγοκαίει. Γιατί να μην είναι το δικό σου σπίτι αυτό; 

Όταν το ψάξεις λοιπόν, γίνεται ξεκάθαρο πως η ξυλόσομπα δεν είναι μια ακόμη απλή λύση θέρμανσης ανάμεσα σε πολλές άλλες. Είναι μια ιδιαίτερη πηγή ζεστασιάς, που γρήγορα θα γίνει τρόπος ζωής. Και αφού την εντάξεις πλέον στην καθημερινότητά σου, θα μάθεις σιγά σιγά και μερικά άλλα… έξυπνα κόλπα της:

#Tip_1 
Ρίξε φλούδες από πορτοκάλι ή/και ξύλα κανέλας στη φωτιά και δημιούργησε το δικό σου φυσικό αρωματικό χώρου.  
#Tip_2 
Επίλεξε ξερά, πυκνά ξύλα για καύση όπως ελιά, δρυς και οξιά, κομμένα στο σωστό μέγεθος ανάλογα με την εστία σου, για ακόμη πιο ισχυρή απόδοση.  
#Tip_3
Αν είσαι μερακλής (και σίγουρα είσαι) μάλλον θα προτιμήσεις ξυλόσομπα με φούρνο. Μην διστάσεις να τον χρησιμοποιήσεις! Το σιγομαγειρεμένο φαγητό προετοιμασμένο με αυτό τον τρόπο, θα σου μείνει αξέχαστο καθώς θυμίζει πιάτα της μαμάς ή και νοσταλγικές Κυριακές στο χωριό, γεμίζοντας το σπίτι με τις πιο λαχταριστές ευωδιές και αναμνήσεις. 

 

<