Κανόνας 1: Μάθε πριν μαρινάρεις.
Κανόνας 2: Πάρε το πιρούνι σου και τρύπησε το κρέας πριν ξεκινήσεις να το μαρινάρεις. Με αυτό τον τρόπο, το κρέας θα μπορεί να απορροφήσει τη μαρινάδα πιο εύκολα και να γίνει ακόμα πιο νόστιμο!
Εμείς είμαστε εδώ κυρίως για να σε βοηθήσουμε με τον Κανόνα 1. Αλλά αν μας προσκαλέσεις να απολαύσουμε τις ζουμερές σου μπριζόλες, τότε θα σε βοηθήσουμε και με τον Κανόνα 2, με πολλή χαρά!
Ποια είναι λοιπόν τα συστατικά μιας καλής μαρινάδας; Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν τρία κύρια συστατικά: Το όξινο, το έλαιο και τα αρώματα/μπαχαρικά. Αν καταφέρεις να βρεις τη σωστή ισορροπία μεταξύ τους, τότε θα κατακτήσεις την τέχνη του μαριναρίσματος!
Το όξινο συστατικό σου μπορεί να είναι κρασί, λεμόνι, πορτοκάλι, ξύδι, σάλτσα σόγιας ή ακόμα και χυμός ανανά. Όσον αφορά το έλαιο, το ελαιόλαδο είναι μια καλή επιλογή, αλλά μπορείς ακόμη να δοκιμάσεις σησαμέλαιο ή λάδι αβοκάντο. Όποιο από αυτά κι αν επιλέξεις, μείνε ήσυχος ότι θα σε βοηθήσει να αναδείξεις το άρωμα των βοτάνων και μπαχαρικών που θα επιλέξεις για τη μαρινάδα σου! Και τώρα, το... νοστιμότερο συστατικό: τα αρώματα και μπαχαρικά! Πρώτα απ’ όλα, αλάτι! Είναι βασικό συστατικό στις μαρινάδες, όχι μόνο επειδή δίνει γεύση, αλλά και επειδή διευκολύνει την απορρόφηση της μαρινάδας από το κρέας. Άλλα βότανα και συστατικά, όπως το κύμινο, η ρίγανη, η πάπρικα ή το θυμάρι, είναι επίσης σημαντικά συστατικά της μαρινάδας για ένα απολαυστικό μπάρμπεκιου. Επιπρόσθετες γεύσεις που χρησιμοποιούνται για εκπληκτικές μαρινάδες είναι η μουστάρδα, το σκόρδο, η πιπερόριζα, ή ακόμα και γλυκαντικά όπως η ζάχαρη, το μέλι, το σιρόπι σφένδαμου και άλλα! Η προσωπική μας συμβουλή: Μάθε τα βασικά και μετά... αυτοσχεδίασε! Συνδυάσε τη γνώση με τη φαντασία σου για να κάνεις θαύματα!
Συμβουλή: Μαρίναρε το χοιρινό και το βοδινό μέχρι και 24 ώρες.
Έξτρα συμβουλή: Μαρίναρε το κοτόπουλο μέχρι και 3 ώρες.